Ponedjeljak, Rujan 21, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

SAMOSTAN SV. MARGARITE U PAGU: PREDSTAVLJEN ZBORNIK "CRKVA I SAMOSTAN PAŠKIH BENEDIKTINKI"

AddThis Social Bookmark Button

U crkvi Navještenja Marijina predstavljen je zbornik „Crkva i samostan paških benediktinki“ u kojem su objavljeni radovi više autora sa znanstvenog skupa koji je održan u Pagu 25. rujna 2004. godine, a koji je u većem dijelu bio posvećen uspomeni na opaticu Gertrudu Magaš. O zborniku su govorili prof. dr. sc. Miroslav Granić s Filozofskog fakulteta u Zadru (koji je i glavni urednik zbornika), dr. sc. Ante Gulin iz Odsjeka za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, doc. dr. sc. o. Slavko Slišković s Katoličkog bogoslovnog fakulteta i prof. Stjepan Sučić, predstavnik Matice hrvatske. U raspravu se uključio i don Živko Kustić, svećenik i poznati publicist.

Slavko Slišković je govorio o nastanku i širenju benediktinskog reda u svijetu. Naveo je kako je na našem području bilo stotinjak benediktinskih zajednica, a sada ih ima puno manje. Ante Gulin je govorio o zborniku koji je podijeljen u dva dijela. U prvom dijelu se govori o povijesti benediktinskog reda u Pagu, a u drugom dijelu o životu i radu časne Gertrude Magaš.

Lako je bilo vjerovati u Boga i Isusa dok je iz ovog samostana zračila majka Gertruda. Da je bila negdje drugdje u svijetu već bi se radio postupak beatifikacije,“ rekao je don Živko Kustić.

Naveo je kako nitko od protivnika Crkve u Pagu nije bio protiv Gertrude i svi su joj došli iskazati počast kad je umrla te kako je samostan duša Paga i treba ga i dalje proučavati.

Na predstavljanju zbornika nazočan je bio nadbiskup zadarski msgr. Želimir Puljić kojem je to bio prvi službeni posjet Pagu od kada je imenovan zadarskim nadbiskupom.

Msgr. Puljić se zahvalio sestrama benediktinkama i predavačima.

Živimo u nestabilnom vremenu koje vapi za stabilnošću i tu se vidi uloga benediktinskog reda,“ rekao je msgr. Želimir Puljić.

Uz brojne uzvanike, na predstavljanju zbornika nazočni su bili paški župnik don Igor Ikić, bivši paški župnik don Srećko Frka Petešić, gradonačelnik Paga Ante Fabijanić i zamjenik gradonačelnika Tino Herenda. U programu je nastupila klapa „Pag“ i Mandolinistički orkestar klape „Pag“.

PagPress

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika