Ponedjeljak, Rujan 21, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

IZ PRVE BUŠOTINE U VRČIĆIMA JE POTEKLA VODA-VELIKI KORAK U PROJEKTU OD 14 MILIJUNA KUNA

AddThis Social Bookmark Button

Iz prve bušotine u Vrčićima potekla je voda. To je značajan korak u projektu izgradnje četiri bušotine i vodospreme kapaciteta 1000 metara kubičnih. Projekt je vrijedan gotovo 14 milijuna kuna, a financiraju ga Hrvatske vode sa 90 i Grad Pag sa 10 posto sredstava. Gradilište su posjetili gradonačelnik Paga Ante Fabijanić i direktor Komunalnog društva Pag Duško Dragičević. Gradonačelnik Fabijanić je popio prvu čašu vode iz bušotine, a zatim su vodu probali i ostali na gradištu. Ocjena je kako je voda izuzetno kvalitetna što nije čudno jer je voda koja izlazi iz prve bušotine u Vrčićima velebitskog porijekla i dio je golemih prirodnih spremnika s nekoliko milijuna metara kubičnih izvorske vode koji se nalaze pod južnim dijelom otoka Paga. Od vodospreme u Vrčićima Grad Pag i cijeli južni dio otoka Paga dobivat će oko 60 litara vode u sekundi. Vode će biti dovoljno i za Općinu Povljana.
-Vode ima dovoljno za Pag, za sva naselja na južnom dijelu otoka, a vode ima dovoljno i za Povljanu. Radovi moraju biti završeni do kraja ove godine i u Vrčićima se radi svakog dana, nedjeljom i blagdanima, a dogodilo se da je voda iz prve bušotine potekla za Dan neovisnosti, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Izgradnju četiri bušotine Hrvatske vode financiraju sa 5. 200. 000 kuna, međutim, odobrena je izgradnja i dodatne tri bušotine koje će Hrvatske vode financirati s tri milijuna kuna. Uz to, Hrvatske vode sa 4. 700. 000 kuna sufinanciraju izgradnju vodospreme Vrčići. Pag je među samo nekoliko gradova u Hrvatskoj koji su iz državnog proračunam dobili tako velika sredstva za infrastrukturne projekte. Do ožujka će bušotine i vodosprema Vrčići biti spojeni na vodovodni sustav Grada Paga, a među prvima će se na novi vodovodni sustav spojiti naselje Vrčići koje će prvi puta u svojoj povijesti dobiti kvalitetnu izvorsku vodu. Izgradnja bušotina i vodospreme u Vrčićima je početak spajanja Paga s vodovodnim sustavom Zadarske županije.

 

 

 

 

 

 


Josip Portada/PagPress

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika