Subota, Rujan 19, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

BENEDIKTINSKI SAMOSTAN SV. MARGARITE JE PREDSTAVLJAO PAG NA FESTIVALU ČIPKE U LEPOGLAVI

AddThis Social Bookmark Button

Na 16. međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi, koji je ove godine održan pod tematskim nazivom „Stare i nove europske čipkarske tradicije“, čipkarska tradicija grada Paga predstavljena je na izložbi paške čipke iz zbirke Benediktinskog samostana sv. Margarite i to je bila prva izložba samostanske čipke koja je održana izvan Paga. Izložbu paške čipke je postavio o. Zvonko Martić.

 

Poziv na 16. međunarodni festival čipke u Lepoglavi novo je i veliko priznanje Benediktinskom samostanu sv. Margarite u kojem je i nastala paška čipka. Festival je završio, ali će, zbog velikog zanimanja publike, izložba paške čipke Benediktinskog samostana sv. Margarite biti otvorena do 10. listopada. Na 16. Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi postavljeni su uzorci paške čipke od najstarijeg sačuvanog primjerka iz 18. stoljeća do najnovijih radova.
-Na festivalu je, na suvremen način i uz podršku miltimedije, predstavljena priča o kontinuitetu izrade čipke u samostanu u Pagu. Ovom izložbom se podsjetilo na važnost i ulogu samostana, posebice ženskih, u kojima se njegovala umjetnost i kultura, znanost i obrazovanje, a stoljećima i prakticiralo, razvijalo i njegovalo čipkarstvo, rekla je časna sestra Benedikta Halilović iz Benediktinskog samostana sv. Margarite u Pagu.
Benediktinski samostan sv. Margarite utemeljen je 1318. godine, a 1579. godine u samostanu je počela s radom škola za djevojčice u kojoj se podučavalo čitanje, pisanje i čipkarstvo. Od tada do danas u samostanu se podučava šivanje paške čipke. Zahvaljujući školi za djevojčice, umijeće šivanja paške čipke se proširilo izvan samostana, čipkarstvo je postalo tradicija, a paška čipka je postala jedan od simbola grada Paga.

Ministarstvo kulture  je 2004. godine zbirku paške čipke Benediktinskog samostana sv. Margarite proglasilo kulturnim dobrom. U zbirci koja je proglašena kulturnim dobrom nalazi se 37 košulja s paškim tegom, 46 čipki, 29 liturgijskih tekstila s aplikacijama paške čipke, 7 uzoraka paške čipke iz 19. i 20. stoljeća i dvije čipke za oltarnik iz 18. stoljeća.

Povijesno, duhovno, kulturno i tradicijsko značenje Benediktinskog samostana sv. Margarite i paških benediktinki za Pag je izuzetno veliko, no benediktinke su djelovale i izvan Paga. Paške benediktinske su svoja duhovna i druga iskustva prenijele na Rab gdje su 1573. godine utemeljile samostan sv. Justine namijenjen redovnicama koje nisu bile plemkinje, a 1664. godine su utemeljile i samostan na Hvaru u kojem se izrađuje čipka od agave. Na 16. međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi bile su izložene čipke iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Mađarske, Njemačke, Španjolske, Belgije, Estonije i Rusije, a u sklopu festivala predstavljene su stare i nove čipkarske tradicije raznih zemalja Europske unije. Festival je održan je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Varaždinske županije i Grada Lepoglave. Otvorenju izložbe paške čipke na festivalu čipke u Lepoglavi prisustvovali su Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga i Tino Herenda, zamjenik gradonačelnika.


 

 

Josip Portada

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika