Subota, Rujan 26, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

ZAVRŠENO JE PAŠKO KULTURNO LJETO 2012.- PROGRAMI SU SE ODRŽAVALI PEDESET I TRI DANA

AddThis Social Bookmark Button

Završila je ovogodišnja manifestacija „Paško kulturno ljeto“ i tom prigodom su gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić i voditeljica organizacije programa u Centru za kulturu i informacije Pag Ivana Portada komentirali ljetna kulturna i druga događanja u Pagu. „Paško kulturno ljeto“ organizira Centar za kulturu i informacije Pag, pokrovitelj je Grad Pag, a sponzor Erste banka.

 

-„Paško kulturno ljeto“ je, s velikim brojem programa, doživjelo ekspanziju. U okviru „Paškog kulturnog ljeta“ ove godine su započeta i dva nova projekta, „Paška ulica prije sto godina“ i „Pag- srednjovjekovni grad“ koji su bili odlično posjećeni i prepoznati od strane Pažana i turista. Dokazali smo da je Pag grad kulture. Programi u sklopu „Paškog kulturnog ljeta“ odrađeni su uz velik angažman Centra za kulturu i informacije Pag. Posebno mi je drago što su novi projekti „Paška ulica prije sto godina“ i „Pag srednjovjekovni grad“ u potpunosti uspjeli i što je završena prva planirana faza. Ove godine smo prvi puta uspjeli dobiti i većeg sponzora, Erste banku i očekujemo da će nas i dalje pratiti. Za programe „Paškog kulturnog ljeta“ zatražili smo sredstva i od Ministarstva kulture, rekao je gradonačelnik Ante Fabijanić.
Gradonačelnik Fabijanić je naveo kako će se na primjeren način urediti stara gradska jezgra u kojoj se odvijaju gotovo svi kulturni programi.
-Planiramo pokrenuti obnovu fasada, projekt podzemnog kabliranja kako bi se s ulica u staroj jezgri Paga uklonili električni kablovi, a želimo i poslovne objekte označiti s novim tablama, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Gradonačelnik Fabijanić je naveo kako su u nekim programima „Paškog kulturnog ljeta“ sudjelovali izvođači iz prijateljskih gradova iz inozemstva i predstavnici Paga će im uzvratiti posjet.
Ivana Portada je rekla kako je „Paško kulturno ljeto“ ove godine imalo četrdeset programa s preko dvije stotine izvođača.
-Neki programi su bili višednevni tako da je „Paško kulturno ljeto“, ne računajući izložbe, trajalo pedeset tri dana. Izuzetno uspješno je dovršena prva faza projekta „Pag-srednjovjekovni grad“ u kojoj je sudjelovala grupa „Paška alka“ te smo počeli s pripremama za iduću sezonu. Uvježbavaju se streličari, a okuplja se i grupa za srednjovjekovnu glazbu i  ples. Programe „Paškog kulturnog ljeta“ posjetio je velik broj turista, Paškinja i Pažana, rekla je Ivana Portada.
„Paško kulturno ljeto“ je počelo 9. lipnja koncertom ženske klape „Peružini“ iz Paga i svečanim otvorenjem.

U programu svečanog otvorenja „Paškog kulturnog ljeta“ nastupile su Pakoške mažoretkinje, Gradska glazba Pag, sopranistica Marijana Radić i pijanist Filip Fak, a u velikoj dvorani Kneževog dvora je otvorena izložba „Pag-srednjovjekovni grad“. U sklopu programa „Paško kulturno ljeto“ u Starom gradu je održana Smotra klapa otoka Paga, a na ulicama i trgovima Paga predstavljen je projekt „Pag-srednjovjekovni grad“. Na Trgu Petra Krešimira IV. održani su programi „Paška srednjovjekovna tržnica“, „Paški srednjovjekovni sajam“ i „Paška ulica prije sto godina“. Članovi KUD-a „Družina“ sudjelovali su u Etno večerima. Centar za kulturu i informacije je organizirao i dječji karneval. Dječji zbor „Vijolice“ je imao samostalni koncert, a nastupio je i na Dječjem karnevalu.

U kuli Skrivanat održana je Ljetna škola plesa koju je vodila Plesna udruga „Kissa“, Ljetna filmska radionica „Video-next“, Ljetna plesna radionica Plesnog kluba „Lana“ i Kreativna radionica Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba. U kuli Skrivanat održane su kazališne predstave „U zajedničkom stanu“, „Terapija“ i „Koliko je duga jedna priča“. Koncerti u sklopu „PagArtFestivala“ su se održavali u atriju Kneževog dvora i u crkvi Sv. Frane. Na Trgu Petra Krešimira IV. nastupio je Puhački orkestar „Jugendblasorchester Havixbeck“ iz Havixbecka u Njemačkoj. Izložbe su se održavale u velikoj dvorani Kneževog dvora, a uz velik broj izložbi održano je nekoliko prikaza etno baštine Paga i srednjovjekovnih odora te razni drugi programi. Najposjećeniji programi bili su „Paški srednjovjekovni sajam“ i „Paška ulica prije sto godina“ te izložba Aljoše Para „Fragmenti Natura“. 

 

Josip Portada

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika