Petak, Studeni 27, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

PROJEKT OD GOTOVO DVA MILIJUNA KUNA: U PAGU SE POSTAVLJA NOVA, EKOLOŠKA I ŠTEDLJIVA LED RASVJETA

AddThis Social Bookmark Button

U Pagu je počela druga faza radova na postavljanju led rasvjete. Projekt je vrijedan gotovo dva milijuna kuna, a financiraju ga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 972. 480 kuna, odnosno 53 posto i Grad Pag sa 862. 390 kuna, odnosno 47 posto. Radovi na postavljanju led rasvjete su počeli na području Vodica, a otvorio ih je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.

 

-Postavljanjem led rasvjete štedimo proračunska sredstva i štitimo okoliš. To je rješenje svih problema s javnom rasvjetom u Pagu. Stara rasvjeta se za vrijeme bure, posolice i kiše gasila i pješaci su imali velikih problema pri kretanju prometnicama. Zimi za nevremena, kada bi se ugasila vanjska rasvjeta, posebno velike probleme su imali učenici koji su se vraćali iz škole. Nakon postavljanja led rasvjete učenici će konačno prolaziti osvijetljenim putom, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Proizvođač led rasvjete koja se postavlja u Pagu je tvrtka Philips, a svako rasvjetno mjesto troši 29 W. Dosadašnja rasvjetna mjesta trošila su 100 i 150 W.

-Stara rasvjeta je trošila znatno više električne energije od led rasvjete koja se postavlja i zbog toga će se uštedjeti proračunska sredstva, a uložena sredstva će se otplatiti za dvije godine, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Gradonačelnik Fabijanić je naveo kako će mjesečni obroci za javnu rasvjetu biti pet puta manji nego do sada i godišnje će se uštedjeti oko 180. 000 kuna. Nakon otvaranja radova postavljeno je šezdeset novih rasvjetnih tijela. Radovi će se nastaviti na predjelu Bašace te na drugim područjima Paga, a postavit će se 540 led dioda. To je početak četverogodišnjeg projekta izmjene javne rasvjete u svim mjestima koja se nalaze u sastavu Grada Paga. Nakon što se led rasvjeta postavi u Pagu, projekt će se nastaviti u Vlašićima, Dinjiškoj, Šimunima, Košljunu i u drugim mjestima. Projekt uvođenja novog sustava javne rasvjete u Pagu pokrenuo je gradonačelnik Ante Fabijanić.

Grad Pag se javio na natječaj kojeg je raspisao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a uz prijavu na natječaj trebalo je za svako rasvjetno mjesto pribaviti potrebnu dokumentaciju i izraditi projekt izmjene rasvjetnih tijela. U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je procijenjeno kako je projekt Paga kvalitetan i odobrena su sredstva u visini od gotovo milijun kuna.
-Pagu je potrebna nova, suvremena javna rasvjeta. Led rasvjeta je štedljiva, njenim postavljanjem se čuva okoliš, a otpornija je na vremenske uvjete od stare. Zadovoljan sam što smo uspjeli u natječaju jer sa sredstvima koja smo dobili možemo ostvariti ovaj veliki projekt, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Radovi na postavljanju led rasvjete trebali bi biti završeni do 1. studenog ove godine.

 

 

 

Josip Portada

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika