Nedjelja, Rujan 20, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

GRADSKO VIJEĆE: ZAKAŠNJELI PATRIOTIZAM ILI CIJENA TRGOVANJA S VIJEĆNICIMA IZ KOLANA!?

AddThis Social Bookmark Button

Održana je sjednica Gradskog vijeća, a vodio ju je predsjednik vijeća Josip Tičić (SDP). O promjenama unutar vladajuće koalicije nije se govorilo. Vijećnici vladajuće koalicije, koju je teško tako nazvati jer u Gradskom vijeću, barem za javnost, nema većinu, tražili su odgodu početka sjednice radi konzultacija. Povukli su se u ured gradonačelnika i pola sata su razgovarali s dva vijećnika HDZ-a i predsjednikom GO HDZ-a Paga Diogenom Šuljićem. O čemu su razgovarali nije poznato, možda su nešto i dogovorili, ali nastavak sjednice to nije potvrdio. Kada su se vijećnici vladajuće koalicije i HDZ-a vratili gradonačelnik Paga Ante Fabijanić je zatražio od vijećnika SDP-a pojašnjenje njihovog statusa u Gradskom vijeću. Tražio je izjašnjenje jesu li izašli iz koalicije i što to zapravo znači. Josip Tičić, predsjednik Gradskog vijeća i član GO SDP-a Paga je rekao kako je SDP izašao iz koalicije.

Na sjednici GO SDP-a Paga donesena je odluka o istupanju iz vladajuće koalicije, ali u zakonu ne stoji da to mora značiti da oporbeni vijećnik ne može biti predsjednik Gradskog vijeća,“ rekao je Tičić.

Nakon toga je sjednica nastavljena, a koalicija se više nije spominjala. No, spominjao se Edmund Miletić, državni tajnik u Ministarstvu uprave i predsjednik Povjerenstva Vlade RH za granice jedinica lokalne samouprave. Optužilo ga se za pogodovanje Općini Kolan. Naime, Povjerenstvo Vlade RH za granice jedinica lokalne samouprave je od Gradskog vijeća zatražilo očitovanje o zahtjevu Općine Kolan za promjenom granica između Općine Kolan i Grada Paga. Općina Kolan traži da se granice odrede prema granicama katastarske općine, a granice su određene granicom rubnih naselja. Povjerenstvo Vlade RH je zatražilo da se Grad Paga očituje u roku od osam dana. Zahtjev Kolana je uzbudio duhove jer prihvati li se prijedlog Općine Kolan, Grad Pag će ostati bez naselja Sv. Marko i Sv. Marija, a možda i bez Šimuna, a to znači i bez 70 % turističkih noćenja.

Tino Herenda, predsjednik Povjerenstva za pravne odnose između Grada Paga i Općine Kolan je rekao kako Općina Kolan poseže za tuđim teritorijem odnosno teritorijem Grada Paga.

To nije slučajno jer je trenutno u pripremi regionalna karta Hrvatske,“ rekao je Herenda. „Očita je njihova težnja za proširenjem svojeg teritorija na štetu Grada Paga. Očito je i kako se radi nešto što se ne bi smjelo, jer je Grad Pag 28. svibnja dobio zahtjev Povjerenstva Vlade RH da se u roku od osam dana dostavi očitovanje Gradskog vijeća. To je smiješno ako se zna da je potrebno nekoliko dana za sazivanje sjednice Vijeća. Nekome je stalo da stvari prođu kako Kolanu odgovara, no mi to nećemo dozvoliti jer je zakon na našoj strani. Sabor RH je utvrdio granice u skladu s rubnim granicama naselja, a unatoč žalbi Kolana Ustavni sud je to potvrdio.“

Edmund Miletić je optužen za pogodovanje Općini Kolan. Postavljeno je pitanje kako može otvarati temu koja je pravno zatvorena kao i to odakle mu pravo da se ne bavi svojim poslom koji treba raditi nego se bavi pitanjima koja su Sabor RH i Ustavni sud već riješili. Zaključeno je kako se prijedlog Općine Kolan trebao odbaciti te kako se nije imalo pravo tražiti očitovanje Grada Paga. O načinu rada državnog tajnika Edmunda Miletića hitno će se obavijestiti predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor.

Zaključeno je kako Gradu Pagu nitko ne može niti povijesno niti pravno osporiti postojeće granice. Predstavnici Grada Paga će na sjednici Povjerenstva Vlade RH, koja će se održati 16. lipnja u Zagrebu, iznijeti sve pravne i povijesne argumente o granicama, ali i uputiti prosvjednu notu Povjerenstvu što se dira u već utvrđene granice Grada Paga.

U materijalu kojeg je Općina Kolan dostavila Ministarstvu uprave RH među ostalim se navodi: „Općina Kolan je putem svojih tijela više puta i od Grada Paga i preko Središnjeg državnog ureda tražila Odluku (podatke o formalno-pravnom i zakonskom utvrđenju granica naselja) kojom su utvrđene granice naselja na području Općine Kolan, a u čijem je sastavu bio i prostor sadašnje Općine Kolan. Nadalje, u službenim kontaktima predstavnika Grada Paga i Općine Kolan na traženje navedenih Odluka, a po pitanju granica naselja, utvrđeno je od strane predstavnika Grada Paga kako iste nikada nisu bile donesene, tj. granice naselja se nikada nisu formalno pravno utvrdile. Sukladno navedenim činjenicama, kao i na to da između Grada Paga i Općine Kolan u službenim evidencijama postoji ucrtana jedino katastarska granica, Općinsko vijeće Općine Kolan je donijelo Odluku sukladno članku 25. stavku 1. Zakona o područjima županija, gradova i općina, tj. da granica između Grada Paga i Općine Kolan ide granicom katastarskih općina k. o. Kolan i k. o. Pag“

Na sjednici Gradskog vijeća nije jasno rečeno kada su donesene odluke o granicama rubnih naselja Sv. Marko i Sv. Marija. Skupština Općine Pag je 19. studenog 1990. godine donijela odluku kojom su utvrđene granice naselja Potočnica, Caska, Vidalići, Gajac, Kustići, Zubovići, Metajna, Mandre, Šimuni, Košljun, Gorica, Vrčići, Stara Vas, Dinjiška, Miškovići, Bošana i Smokvica. No u tom se dokumentu ne spominju granice naselja Sv. Marko i Sv. Marija.

Gradsko vijeće Grada Paga je 26. srpnja 2002. godine donijelo odluku o utvrđivanju granica područja naselja prema kojoj granica područja naselja Kolan i ostalog područja Paga ide granicom naselja Šimuni i naselja Kolan preko kote 263, zapadno od kote 206 „Gradac“ prema Sv. Duhu do uvale Čista. Ni u ovom dokumentu se ne spominju granice naselja Sv. Marko i Sv. Marija.

Ustavni sud je prijedlog Općine Kolan za izmjenom granica i za pripajanjem Šimuna odbio iz formalnih razloga, jer pri osnivanju Općine Kolan nije pribavljeno mišljenje mještana Šimuna.

Ukoliko doista ne postoji odluka o određivanju granica naselja Sv. Marko i Sv. Marija, tada je netko u paškoj gradskoj upravi napravio veliki propust i Općina Kolan bi mogla uspjeti u svojem zahtjevu.

Zakašnjeli patriotizam je jedno, a trgovanje glasovima vijećnika iz Kolana, u vrijeme koje je prethodilo osnivanju Općine Kolan je nešto drugo.

PagPress

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika