Subota, Rujan 26, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

"PAŠKI SIR" IVICE MIŠKOVIĆA-PRVA SPECIJALIZIRANA TRGOVINA U PAGU S OTOČNIM PROIZVODIMA

AddThis Social Bookmark Button

Pag ima velik broj izvornih proizvoda od kojih neki imaju i oznake „Izvorno hrvatsko“ i „Hrvatski otočni proizvod“ međutim, do prije dva tjedna, u Pagu nije postojala specijalizirana trgovina u kojoj su se takvi proizvodi mogli kupiti. Otočni proizvodi kao što su Paški sir, skuta, vino, travarica, med od kadulje i drugi mogli su se kupiti u običnim trgovinama, kao i bilo koji drugi proizvodi.

 

Prodavali su se  bez posebnog objašnjenja ili bilo kakve oznake o autohtonosti tih proizvoda. Na otoku Pagu proizvođači iz Kolana prednjače po načinu prezentacije i prodaje domaćih proizvoda. Takvi se proizvode, na primjer, nude na vrlo lijepo uređenim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Dobar primjer prezentacije i prodaje domaćih proizvoda su benediktinke iz Benediktinskog samostana Sv. Margarite u Pagu koje proizvode baškotin, pandešpanj, druge domaće kolače i travaricu. Dobar primjer su i maslinari iz Luna koju su usavršili način proizvodnje maslinovog ulja, ali i pakiranje, prezentaciju i prodaju. Pri nabrajanju dobrih primjera treba spomenuti i hotel „Boškinac“ u Novalji koji u restoranu i u konobi nudi domaće specijalitete. No, najveći pomak u ponudi izvornih domaćih proizvoda napravljen je otvaranjem specijalizirane trgovine u „Sirani Gligora“ u Kolanu u sklopu koje je uređena i vinarija. To je prva specijalizirana trgovina na Pagu u kojoj se na jednom mjestu, uz sireve „Sirane Gligora“, prodaju svi domaći proizvodi. No, u Pagu takve trgovine nije bilo. Ugostitelj Ivica Mišković prvi je, u kriznim vremenima u kojima malo tko želi ulagati, uredio specijaliziranu trgovinu s otočnim proizvodima koju je nazvao „Paški sir“.  
-U Pagu je nedostajala trgovina s dobro poznatim domaćim proizvodima. Otvaranje takve trgovine je obogaćivanje ponude Paga, a vjerujem da to može biti i uspješan posao. Turiste koji dođu u Pag ne zanima ono što mogu nabaviti bilo gdje nego traže domaće proizvode, rekao je Ivica Mišković.
Trgovina „Paški sir“ otvorena je tek dva tjedna, a već ju je posjetilo nekoliko grupa turista koji su u iz raznih mjesta Zadarske  i Ličko-senjske županije u Pag došli na izlet. Mišković smatra kako je za uspješan rad specijalizirane trgovine potrebna suradnja s putničkim agencijama.
-Na izlet u Pag dolazi velik broj turista, a mnogi žele kupiti nešto što je posebnost Paga. Ponekad to kupuju za sebe, a ponekad kao poklon. O otočnim proizvodima mogu doznati u promidžbenim materijalima, ali je do sada uvijek bio problem gdje kupiti takve proizvode. Zbog toga je potrebno sve to s čime na otoku raspolažemo imati na jednom mjestu, kaže Mišković.
Nakon prvih iskustava u specijaliziranoj trgovini, Mišković je odlučio proširiti ponudu proizvodima iz cijele Zadarske županije. Naime, turisti su željeli kupiti i neke proizvode kojih u Pagu nema, a koji su posebnost županije. Tako je uspostavljena suradnja s vinogradarima iz zaleđa Zadra i s Ninskom solanom.
-Od Ninske solane dobivamo cvijet soli, mirodijsku sol i čokoladu s dodatkom soli. To su izuzetni i uglavnom dobro poznati proizvodi koji se trebaju nuditi s ostalim domaćim proizvodima, navodi Mišković.
Prva iskustva u trgovini pokazala su još nešto. U trgovini je potrebno urediti kušaonicu sira. To je dodatno ulaganje, ali Mišković smatra kako je ulaganje u kušaonicu neophodno.
-Kušaonica će biti napravljena do idućeg ljeta. Domaći ljudi dobro znaju što je Paški sir, ali stranci ne znaju. U trgovini su istaknute nagrade koje su sirevi dobili na raznim sajmovima i natjecanjima i to privlači pažnju turista jer su nagrade jamstvo kvalitete. Međutim, mnogi turisti žele probati sir prije nego ga kupe. To je jedini način za upoznavanje s kvalitetom i okusom tog našeg jedinstvenog proizvoda, kaže Mišković.
Pag je dobio prvu specijaliziranu trgovinu s domaćim proizvodima koja će raditi za vrijeme turističke sezone, a u prva dva tjedan dokazala se kao značaj i zanimljiv dio turističke ponude.

 

Tekst i fotografije: Josip Portada

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika