Subota, Rujan 19, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

NAPUNILA SE POJILIŠTA: U ČETIRI DANA NA OTOKU PAGU JE PALO OKO 80 LITARA KIŠE PO METRU ČETVORNOM

AddThis Social Bookmark Button

Sredina rujna Pagu je donijela obilnu kišu koju su otočni ovčari dugo i nestrpljivo čekali. Palo je prosječno 80 litara kiše po metru četvornom i pojilišta na pašnjacima su se napunila što će smanjiti troškove napajanja ovaca. Na sjevernom i krajnjem južnom dijelu otoka palo je više, a na središnjem dijelu otoka manje kiše. No, kiše je bilo dovoljno za punjenje potpuno suhih pojilišta.

-Ova kiša je pomogla, ali smo do sada imali velike troškove koji se ne mogu nadoknaditi. Ipak, sada na pašnjacima ima vode za napajanje, kaže paški ovčar Franći Sabalić.
Sabalić je proteklih tjedana na pašnjake donio 55. 000 litara vode kako bi napunio pojilište.
-To je velika količina vode koju sam morao platiti, ali ovca mora piti. Sva voda se potrošila, ali nisu ovce sve popile. Dio je ishlapio jer su bile velike vrućine, a i tu vodu koja je ishlapila trebalo je platiti, kaže Sabalić.
Voda se na pašnjake dovozi cisternama koje se pune u „Paškoj sirani“, a plaćaju je ovčari. Sabalić kaže kako bi kiša mogla pomoći u obnavljanju trave na pašnjacima, a to je ono što ovčari najviše žele jer će imati manje troškova za dohranjivanje ovaca.

-Na pašnjacima bi se mogla obnoviti trava, ali samo ako potraje toplo vrijeme. Kada ovce jedu svježu, mladu travu manje ih treba dohranjivati, ali i manje piju vodu, kaže Sabalić.
Paška ovca dnevno pojede oko kilogram hrane i popije oko pet litara vode. Brdske lokve i bunari su se napunili vodom i na pašnjake za sada ne treba donositi vodu, ali još uvijek nije sigurno hoće li narasti nova trava. Ovce su gravidne i potrebno im je osigurati dovoljnu količinu hrane. Neki ovčari su za dohranjivanje ovaca već potrošili i po dva kamiona sijena.

Za oko tri mjeseca ovce će se ojanjiti i tada će početi sezona mužnje. Ovčari procjenjuju kako će se proizvesti jednaka količina ovčjeg mlijeka kao i prošle godine, a to znači da će se proizvesti i približno jednaka količina Paškog sira. No, zbog velikih troškove koje su imali zbog suše, zarada ovčara bi mogla biti najmanja u posljednjih dvadesetak godina. 

 

 

Tekst i fotografije: Josip Portada

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika