Petak, Rujan 25, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

RUJANSKO NEVRIJEME NA PAGU: PALA JE OBILNA KIŠA I PUHALA JE OLUJNA, POVREMENO I ORKANSKA BURA

AddThis Social Bookmark Button

Nakon pet mjeseci na Pagu je pala obilnija kiša, a nakon kiše zapuhala je i druga ovoljetna olujna, na udare i orkanska bura. U četvrtak ujutro na južnom i središnjem dijelu otoka Paga palo oko 50, a na sjevernom dijelu otoka oko 70 litara kiše po metru četvornom. Posljednja obilnija kiša na Pagu je pala u travnju. U srijedu poslijepodne nebo nad Pagom su prekrili tamni oblaci.

 

Puhao je jugoistočnjak, a navečer je zapuhalo jugo. Uz jugo palo je vrlo malo kiše i izgledalo je kako će kiša zaobići Pag. Međutim, u četvrtak oko tri sata iza ponoći počela je padati obilna kiša i u samo nekoliko minuta na ulicama su se napravili potoci. Oko pet sati ujutro kiša je znatno oslabila, a padala je još desetak sati. U četvrtak poslijepodne zapuhala je jaka, na udare olujna bura. Olujna bura puhala je i u petak, a povremeno je padala kiša.  Temperatura zraka se od srijede do četvrtka poslijepodne spustila od 27 na 19 stupnjeva, a u petak u 17:00 sati iznosila je 15 stupnjeva.

Zbog bure je povremeno bio otežan promet na otočnim cestama, posebice na cesti Novalja-Pag.  Zbog valova koji su se razbijali o obalu otežano je bilo prometovanje od Prosike do Stare rive i na prometnici uz plažu Prosika, kod zavoja prema plaži Mađarica. Paški most bio je otvoren samo za osobna vozila, a u prekidu je bila katamaranska veza Novalja-Rijeka.

Na trajektnoj vezi Prizna-Žigljen trajektni promet se odvijao otežano. Bura je slomila brojna stabla, osobito tamarise na području Prosike i Prosike. Potopljeno je i nekoliko brodica, koje je kiša napunila vodom, a bura prevrnula. Najteže je stradao gliser na plaži Mađarica kojeg je u petak oko 13:00 sati bura otrgnula od veza i bacila ga na kamenja. Spašavanje glisera počelo je oko 13:00, a u 20:00 sati ronioci i vučna služba su ga uspjeli podići na obalu.

 

Tekst i fotografije: Josip Portada

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika