Ponedjeljak, Rujan 21, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

PAG I ELEMENTARNA NEPOGODA ZBOG SUŠE: VEĆINA OŠTEĆENIH NIJE PREDALA ZAHTJEV ZA NAKNADU ŠTETE

AddThis Social Bookmark Button

Za područje Zadarske županije proglašeno je stanje elementarne nepogode izazvane sušom, međutim velika većina ovčara iz Paga nije prijavila štetu. Ovčari su ogorčeni jer su formulari za prijavu štete pretjerano komplicirani, dobili su ih prekasno, a uz formulare za prijavu štete traže se popratni dokumenti kao što je vlasnički list koji se ne može dobiti za nekoliko dana.

 

-Mnogi ovčari nisu prijavili štetu, a nisam ni ja. Odustao sam kada sam  vidio što sve treba ispuniti. Zbog kompliciranih formulara većina ovčara je odustala od prijave štete. U formularima se potpuno nepotrebno nalaze razne šifre. Uz prijavu štete se trebalo predati i vlasnički list, a formulare smo dobili pet dana prije završetka roka za prijavu. U tako kratkom vremenu nije se moglo ispuniti formulare i prikupiti potrebne dokumente, rekao je Ante Donadić, predsjednik ovčarske udruge „Rogujica“ iz Paga.
Donadić smatra kako se trebalo postupiti drugačije.
-Preuzeli smo formulare stare petnaest godina. Za ispunjavanje tih formulara potreban je stručni savjet, a za to nije bilo vremena. Nije mi jasno zbog čega nam nisu dali formulare u kojima je trebalo ispuniti osnovne podatke o prijavitelju štete i šteti, bez cijelog niza šifri. Županiji bi trebao biti važan razvoj ovčarstva i ostanak mladih na otoku, a to znači da naknada štete nije samo pomoć nego nešto što se radi u općem interesu, rekao je Donadić.
Ovčari kažu kako su formulari očito zastarjeli jer se na njima, uz niz drugih pojedinosti, traži JMBG, a JMBG se više ne koristi u takvim dokumentima. U formularima se ne spominje OIB.

Većina ovčara je formulare dobila u ponedjeljak, 3. rujna, a rok za predaju je bila srijeda, 5. rujna. U tako kratkom vremenu nije se moglo ništa napraviti. Paški ovčari ostat će prikraćeni za nadoknadu štete koja im je trebala pripasti jer je šteta uzrokovana sušom izuzetno velika. Na pašnjacima nema trave, a bunare i cisterne na pašnjacima ovčari pune vodom iz vodovoda koja je skupa.
-U prvih mjesec dana prehranjivanja ovaca potrošio sam kamion sijena. To mi se nikada prije nije dogodilo. U zakup sam uzeo nekoliko livada kako bih kosio travu za dohranjivanje ovaca, ali ove godine ni na livadama nema trave. Štete od suše su prevelike, rekao je Donadić.
Paška ovca dnevno popije pet litara vode i pojede kilogram hrane. Na Pagu ima oko 30. 000 ovaca kojima je dnevno potrebno 150. 000 litara vode i 30 tona hrane. Na pašnjacima mjesecima nema trave ni vode i ovce treba dohranjivati i napajati. Ovčar koji ima stado od pedeset ovaca morao bi svakog dana na pašnjak donositi 250 litara vode. Međutim, donosi se više jer zbog vrućine voda brzo isparava. Za dohranjivanje ovaca koristi se sijeno i kukuruz. Sijeno je poskupjelo, a prodavači kukuruza još nisu stigli na Pag. Ovčari su uvjereni kako će i kukuruz poskupjeti. Ovčaru koji ima stado od pedeset ovaca trebalo bi najmanje 50. 000 kuna za saniranje štete, ali takvim naknadama štete se nitko ne nada.
-Ovčarima je teško zbog šteta koje su već imali, ali štete će se umnožavati jer je sijeno za dohranjivanje ovaca poskupjelo, a ovcama je potrebna velika količina vode. Da su formulari bili jednostavniji svi bi ovčari prijavili štetu jer je u ovako teškoj situaciji svima potrebna pomoć. Trebalo je imati više razumijevanja za probleme ovčara, rekao je Donadić.Josip Portada/PagPress

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika