Četvrtak, Rujan 24, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

JADRANSKE IGRE: U FINALNOM NATJECANJU U PAGU POBIJEDILA JE EKIPA "VRANJIC" IZ SOLINA

AddThis Social Bookmark Button

U Pagu je održano završno natjecanje „Jadranskih igara“. Pobijedila je ekipa „Vranjic“ iz Solina koja se za prvo mjesto izborila u napetom i neizvjesnom natjecanju s ekipama „Paške podlanice“ iz Paga, „Žajni“ iz Raba i „Plina Istočna“ iz Ploča. Natjecalo se u igrama alka, skidanje pršuta s konopa, potezanje konopa, gađanje mete samostrelom, u utrci magaraca i u pripravljanju jela. U prvom krugu povlačenja konopa „Plina Istočna“ je pobijedila „Paške podlanice“, a „Vranjic“ je pobijedio „Žajne“. U alki su „Paške podlanice“ i „Žajni“ bili bolji od „Pline Istočne“ i „Vranjica“ i osvojili su po 12 bodova. U igri hvatanja pršuta „Paške podlanice“ su bile najbolje i osvojile su 4 boda. U gađanju samostrelom „Paške podlanice“ i „Vranjic“ su osvojili po 60 bodova, a “Paške podlanice“ su pobijedile i u utrci magaraca. Nakon pobjede u utrci magaraca ekipa „Paške podlanice“ je bila prva i imala je četiri boda prednosti pred ekipom „Vranjic“. Navijači „Paških podlanica“ su pjevali, a zasvirala je i Gradska glazba Pag. Izgledalo je kako su „Paške podlanice“ blizu pobjede jer su im trebala tri boda kako bi stekli teško nadoknadivu prednost. Međutim, objava rezultata natjecanja u kuhanju bio je hladan tuš za „Paške podlanice“ i njihove navijače. U kuhanju je pobijedila ekipa „Žajni“, a „Paške podlanice“, kao posljednje, nisu odbile  niti jedan bod. U ekipama „Vranjic“ i „Plina Istočna“ je zavladala radost jer su dobili priliku pobijediti. Veselili su se i „Žajni“, a „Paške podlanice“ su zabrinuto čekale drugi krug natjecanja u povlačenju konopa.
-Nije dobro, ali ne odustajemo, rekao je Biserko Radan, kapetan ekipe „Paške podlanice“.
U drugom krugu natjecanja u povlačenju konopa „Vranjic“ i „Plina Istočna“ su se borili za prvo i drugo mjesto, a „Paške podlanice“ i „Žajni“ su se borili za treće mjesto. Na kraju natjecanja suci su zbrojili bodove i proglasili pobjednike. Prvo mjesto je osvojila ekipa „Vranjic“, drugo mjesto ekipa „Paške podlanice“, a treće mjesto je osvojila ekipa „Plina Istočna“.
-Dobro smo se pripremili, bilo je napeto, ali smo vjerovali u pobjedu. Postigli smo veliki uspjeh. Pobjedu ćemo dobro proslaviti, rekao je Nikola Perajica, kapetan ekipe „Vranjic“.
Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić je rekao kako je velik uspjeh što je ekipa „Paških podlanica“, u konkurenciji od 250 ekipa koliko ih sudjelovalo u „Jadranskim igrama“, došla do finala.
-Velika je čast sudjelovati u finalu ovako velikog natjecanja. Svi bi u Pagu voljeli da su „Paške podlanice“ pobijedile, ali ponosni smo i s osvojenim drugim mjestom. Pag je bio dobar domaćin. Natjecatelji i organizatori su se u Pagu dobro osjećali i sve je proteklo u dobrom raspoloženju. Očekujem da će se iduće godine finale „Jadranskih igara“ ponovno održati u Pagu, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Prije početka natjecanja članovi ekipe „Paške podlanice“ su nosili kožne narukvice.
-Narukvice su znak Paške alke koja se u Pagu igrala stoljećima i obnavlja se u projektu „Pag-srednjovjekovni grad“. Izrađene su srednjovjekovne odore i nabavljeno je srednjovjekovno oružje i to je početak obnove te stare igre, rekla je Antonela Buljanović, članica „Paških podlanica“ i grupe „Paška alka“.
U publici su bili članovi grupe „Paška alka“ obučeni u odore paškog alkara, streličara, gradske straže, plemića, plemkinja i pučanki u kakvima su nastupili na Paškoj srednjovjekovnoj tržnici i na Paškom srednjovjekovnom sajmu. „Jadranske igre“ su održane na Staroj rivi, a program su vodili Marina Medved Pulić, Karmela Vukov Colić, Mirko Fodor i Rene Bitorajac. Dok su se na Staroj rivi održavale „Jadranske igre“ na Branimirovoj obali  je održana akcija Hrvatske gospodarske komore pod nazivom „Vrijedne ruke“ kojom se, prigodnom prodajom na štandovima, promoviraju izvorni hrvatski proizvodi. Pokrovitelj akcije bilo je Ministarstvo turizma, uz partnerstvo Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske radiotelevizije.    

 

 

 

 

 


Josip Portada/PagPress

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika