Ponedjeljak, Rujan 28, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

U NASELJU VRČIĆI OTVORENI SU RADOVI NA IZGRADNJI VODOSPREME OD 1000 METARA KUBIČNIH I PET BUŠOTINA

AddThis Social Bookmark Button

Uz prigodnu svečanost,  u mjestu Vrčići na Pagu otvoreni su radovi na izgradnji vodospreme kapaciteta 1000 metara kubičnih i pet bušotina što  je početak spajanja Paga na vodoopskrbni sustav Zadarske županije. Vrijednost projekta je 4. 170. 000 kuna, a između Hrvatskih voda i Grada Paga je potpisan ugovor prema kojem Hrvatske vode projekt financiraju sa 90 posto sredstava.

Grad Pag projekt financira sa 10 posto sredstava. Na otvorenju radova bili su Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga, Tino Herenda, zamjenik gradonačelnika Paga, Branimir Paro Vidolin, predsjednik Gradskog vijeća Paga, Duško Dragičević, direktor Komunalnog društva Pag, Željko Lončar, predsjednik Županijske skupštine Zadarske županije, Branko Pejaković, direktor i Irina Putica, voditeljica službe korištenja voda Vodogospodarskog odjela Hrvatskih voda iz Splita, Jozo Rako, predstavnik tvrtke „Cestar“ koja je izvođač radova, Srećko Glavaš, voditelj gradilišta, Josip Babeli, voditelj nadzora na  gradilištu, Diogen Šuljić, pročelnik Ureda za financije i proračun Grada Paga, don Ivan Babjak, župnik Povljane, gradski vijećnici i mještani  Vrčića.
-Pet bušotina će pomoći u opskrbi Paga s dovoljno kvalitetne vode. Pag je bio na kraju vodoopskrbnog sustava, a nakon izgradnje bušotina postat će njegov dio. Dogovoreno je priključenje Paga na vodoopskrbi sustav Zadarske županije i to će biti pravo rješenje za opskrbu Paga vodom, rekao je Branko Pejaković.
Željko Lončar je rekao kako će izgradnja pet bušotina u mjestu Vrčići imati veliko značenje za poljoprivredu i za turizam koji se ne mogu razvijati bez dobre infrastrukture.
Radove je otvorio gradonačelnik Ante Fabijanić.
-Zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske na potpori u izgradnji vodospreme i bušotina. U više navrata smo pokušali riješiti problem vodoopskrbe mjesta Dinjiška, Vlašići, Miškovići i Smokvica, a osobito mjesta Vlašići koje dobiva nedovoljno kvalitetnu vodu iz vodocrpilišta Velo blato. Istraživanjima je na području Vrčića pronađena voda iznimne kakvoće. Tada se pristupilo izradi projektne dokumentacije za vodospremu i bušotine. Radovi na izgradnji bušotina i vodospreme završit će do kraja ove godine, a do ožujka iduće godine sva mjesta južnog dijela otoka će se spojiti na novi vodovodni sustav što je posebno značajno za mjesto Vlašiće koje će prvi puta dobiti kvalitetnu vodu, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Rok za dovršenje radova je 31. prosinac ove godine. Izgradnja bušotina i vodospreme u mjestu Vrčići je početak znatno većeg vodoopskrbnog projekta vrijednog 14 milijuna kuna. Naime, izrađen je idejni projekt za izgradnju vodospreme Ražanac i za izgradnju cjevovoda od vodospreme Ražanac do vodospreme Vrčići i uskoro bi se trebala izdati građevinska dozvola. Spajanjem vodospreme Ražanac i vodospreme Vrčići Pag će se priključiti na vodovodni sustav Zadarske  županije. Iz bušotina u Vrčićima dobivat će se  oko 60 litara vode u sekundi.Josip Portada/PagPress

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika