Četvrtak, Rujan 24, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

PAŠKO KULTURNO LJETO: U VELIKOJ DVORANI KNEŽEVOG DVORA POSTAVLJENA JE IZLOŽBA MARIJE VIŠIĆ GUINE

AddThis Social Bookmark Button

U velikoj dvorani Kneževog dvora u Pagu postavljena je izložba umjetnice Marije Višić Guine na kojoj su postavljeni radovi u keramici i slike na svili. Izložba Marije Višić Guine je otvorena u sklopu manifestacije „Paško kulturno ljeto 2012.“ koju organizira Centar za kulturu i informacije Pag. Pokrovitelj manifestacije „Paško kultno ljeto 2012.“ je Grad Pag, a sponzor je Erste banka.

Izložbu je otvorila Ivana Portada, voditeljica organizacije programa u Centru za kulturu i informacije Pag.
-Marija Višić Guina je velika umjetnica koja se svojim radovima u keramici i svili proslavila u svijetu. Svaka izložba Marije Višić Guine je uvijek lijepo iznenađenje za sve ljubitelje umjetnosti, a osobito ljubitelje radova  u keramici i svili. Marija Višić Guina bavi se  keramikom i slikanjem na svili više od pedeset godina, a njeni radovi su izlagani na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Samo u posljednje dvije godine izlagala je u Zadru, Sarajevu, Varaždinu, Štipu, Pečuhu, Brnu, Parizu, Ferrari, Montrealu te u eminentnim galerijama drugih gradova Francuske, Belgije, Italije i SAD-a. Ovo je njezina pedeset četvrta   samostalna izložba. U ime Centra za kulturu i informacije Pag zahvaljujem Mariji Višić Guina što je još jednom izabrala Pag za postavljanje svoje izlože, rekla je Ivana Portada.
Marija Višić Guina je rođena u Kaštelima, a u Zadru je radila kao likovni pedagog. Umjetničko djelovanje je nastavila i nakon odlaska u mirovinu. Svoje radove je počela izlagati 1981. godine. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zadar, Europart Group iz Francuske i suosnivačica je Kerameikona, Hrvatskog keramičarskog udruženja. Dobitnica je više nagrada i priznanja, a među ostalim je 2004. godine dobila nagradu Zadarske županije za životno djelo. Uvrštena je  u svjetsko izdanje knjige „Who is who“.

U katalogu njezine izložbe Tonći Šitin, sveučilišni profesor i likovni kritičar između ostalog navodi: „Marija Višić Guina je pred više od dva desetljeća shvatila da ukoliko želi biti zamijećena i priznata na inozemnim izložbama, mora biti posebna i izvrsna. Priznanja koja je dobivala dio su njezinog umjetničkog svjetonazora, ali i stvaranje takve vizualne koncepcije koja koincidira i komunicira s globalnim europskim trendovima, afirmirajući u isto vrijeme kulturni identitet Hrvatske i koncept njezine funkcionalne integracije s Europom. Ima, dakle, mnogo razloga da gradovi Zadar i Pag u kojima je djelovala kao umjetnica i likovni pedagog budu ponosni na njezin rad jer je onda kada je to bilo najpotrebnije u Europi „bacila snop svjetlosti“ i na Hrvatsku i njezinu neupitnu zapadnoeuropsku pripadnost.“ 

 

 

 


Josip Portada/PagPress

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika