Subota, Rujan 19, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

DOGAĐAJI: OPĆINU KOLAN SU POSJETILI POLAZNICI I PROFESORI LJETNE ŠKOLE HRVATSKOG JEZIKA

AddThis Social Bookmark Button

Sudionici Međunarodne ljetne škole hrvatskog jezika koju je u Zadru i mjestima Zadarske županije organizirao Odjel za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru, posljednjeg dana škole posjetili su Općinu  Kolan. Organizatori posjete bili su Općina Kolan i Turistička zajednica Općine Kolan. U Kolan je stiglo četrdeset polaznika škole među kojima je najviše bilo djece hrvatskih iseljenika.

-Kao domaćini zadnjeg dana Ljetne škole za polaznike smo pripremili bogat program, a među ostalim pokazali smo im neke običaje i tradicionalne vrijednosti naše općine, rekao je Ivo Butković, direktor Turističke zajednice Općine Kolan.
Po dolasku u Kolan polaznici škole i profesori su posjetili „Siranu Gligora“ u kojoj su upoznali suvremenu tehnologiju proizvodnje Paškog sira i degustirali razne vrsta sira koje proizvodi „Sirana Gligora“.

U kampu „Rogoza“ održana je radionica tradicionalne proizvodnje Paškog sira koju je vodila Milenka Tauzer. Polaznicima škole prikazan je proces pravljena Paškog sira, ulijevanje ovčjeg mlijeka u kotlenku, grijanje mlijeka, zgrušnjavanje, ulijevanja gruša u kalupe i prikupljanje skute. Napravljen mladi sir i skuta ponuđeni su polaznicima škole.
-Za ručak smo učenicima hrvatskog jezika ponudili drugi, neizostavni i dragocjeni kolanjski specijalitet. Gospoda Mladen Šuljić i Miljenko Badurina ispekli su dva kolanjska janjca na ražnju, a s tim našim domaćim jelom polaznici čoke su bili zadivljeni, rekao je Ivo Butković.
Navečer su na OPG-u Sikovice obitelji Prtorić polaznicima podijeljene diplome i na taj način je označen završetak Međunarodne ljetne škole hrvatskog jezika.


 

 

 


Josip Portada/kolan.hr

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika