Subota, Rujan 26, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

U KNEŽEVOM DVORU JOSIP PORTADA JE POSTAVIO IZLOŽBU FOTOGRAFIJA "ŽIVOT UZ MORE-MALO JE VELIKO"

AddThis Social Bookmark Button

U velikoj dvorani Kneževog dvora u Pagu postavljena je izložba fotografija Josipa Portade pod nazivom „Život uz more-Malo je veliko“ koja je dio znatno većeg foto projekta „Otok-Malo je veliko“. Izložba je postavljena u sklopu manifestacije Paško kulturno ljeto. Organizator manifestacije je Centar za kulturu i informacije Pag, pokrovitelj je Grad Pag, a sponzor je Erste banka.

Izložba „Život uz more-Malo je veliko“ je sedma  samostalna izložba fotografija Josipa Portade.
-Na izložbi su prikazani mikro motivi biljaka, cvjetova, dijelova cvjetova, listovi i dijelovi listova, otrgnuti komadići korijenja i slično. Svi motivi prikazani na fotografijama u prirodi su vrlo mali, od jednog do trideset milimetara, to su često nezamjetni oblici života koji nastanjuju plaže, stijenje, nalaze se u udubinama pješčenjaka, na rubovima vapnenca. To je i posebnost ove izložbe, pokazati te male oblike kao velike, otkriti njihovu ljepotu i neobičnosti. Vjerojatno će naziv izložbe mnoge potaknuti na razmišljanje o ljudima koji žive uz more, o običajima, naseljima, brodicama i slično. No, za foto projekt „Otok-Malo je veliko“ odlučio sam istražiti i fotografijom zabilježiti ono na što se uglavnom ne obraća pozornost, među ostalim i biljke. Život biljaka je neobičan, one su, kao dio sveopće prirodne strukture, vezane za komad tla, kamena, plaže, mjesta na kojem su narasle. Biljke se ne mogu kretati, ne mogu se sklanjati od ljetnih žega niti mogu uzmicati pred nevremenom, ne mogu izbjeći buru i posolicu. Biljke se ne mogu sklanjati i uvijek ostaju tamo gdje je plodno sjeme jednom dospjelo i pretvorilo se u biljku. Ti nježni oblici života svojim postojanjem i vječitim obnavljanjem dokazuju neobičnu snagu prirode. To bilje stvara izuzetnu ljepotu života uz more, rekao je Josip Portada.
Portada je naveo kako izložene fotografije nisu obrađene u photoshopu nego su sirove i prirodne.
Josip Portada je novinar i pisac, a diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1995. godine redovni je član Hrvatskog novinarskog društva.
-Prvu poduku o fotografiji dobio sam kao član Foto sekcije Osnovne škole Jurja Dalmatinca u Pagu. Kao srednjoškolac sam kupio fotoaparat, Zenith E, a kao maturant sam nabavio opremu za razvijanje filmova i izradu fotografija. Nakon završetka srednje škole otišao sam u Zagreb gdje sam ubrzo počeo raditi kao novinar i pisac, ali sam se uvijek bavio i fotografijom, rekao je Portada.
Portada je u „Večernjem listu“ objavljivao kratke kriminalističke priče i članke o estradi. Radio je u „Poletu“, „Areni“ i „Studiju“.

Kao novinar, surađivao je s brojnim fotografima i to je bila dobra prilika za učenje od vrhunskih profesionalaca. Radio je u Fotoklubu Zagreb, u „Večernjem listu“ je završio školu fotografije, a o fotografiji je učio i u „Areni“. Objavio je oko 15. 000 novinskih fotografija. Novinske fotografije objavljivao je u „Večernjem listu“, „Slobodnoj Dalmaciji“, „Jutarnjem listu“, „Livingstone Magazinu“, „Novom listu“, „Zadarskom listu“ i „Narodnom listu“ te na brojnom internetskim portalima.
-Moj središnji životni interes je umjetnost, a svoje umjetničko djelovanje usmjerio sam na pisanu riječ, na slikanje i na fotografiranje, rekao je Portada.
Portada je imao trinaest izložbi slika rađenih u tehnici ulja na platnu i oslikane svile. Objavio je knjige „Kameno postolje“, „Za tebe“, „Posljednji tango“,  „Vodič kroz Pag“, „Vodič kroz grad Pag“, „Monografija otoka Paga“, „Rod kamena“, „Frane Budak i Stranka prava u Pagu“, „Zvijezde i ljubav“, „Tajna Paškog trokuta“, „Paška Robinja-Put do pamćenja“, „Prošlost Paga u slikama i zapisima“ i „Cvijet kamena-priča o paškoj čipki“.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika