Srijeda, Rujan 23, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

TURISTIČKA SEZONA: U OPĆINI KOLAN SVAKE GODINE SE POVEĆAVA BROJ TURISTA I NOĆENJA

AddThis Social Bookmark Button

Na području Općine Kolan, u naseljima Kolan, Mandre i Kolanjski Gajac boravi oko 3. 700 turista, uglavnom stranaca iz Slovenije, Njemačke, Italije i Austrije. U srpnju je broj dolazaka turista i broj ostvarenih noćenja bio za nekoliko postotaka veći nego prošle godine, dok je prvih dana kolovoza broj dolazaka turista i broj ostvarenih noćenja bio na razini prošle godine.
-Zadovoljni smo do sada ostvarenim rezultatima i očekujemo kako će ovogodišnja turistička sezona biti dobra te da će se broj dolazaka turista i broj noćenja biti veći nego prošle godine, rekao je Ivo Butković, direktor Turističke zajednice Općine Kolan.
U posljednjih nekoliko godina u Općini Kolan je znatno povećana turistička ponuda. Na plaži Katarelac, koja graniči s plažom Zrće, izgrađeni su Ski lift i klub „Noa“, a u mjestu Mandre, koje je središte turizma u Općini Kolan, izgrađen je turističko- poslovni centar. U mjestima Kolan, Mandre i Kolanjski Gajac je uređena komunalna infrastruktura. Do kampa Sv. Duh  dovedena je struja i voda. U samo nekoliko godina u Općini Kolan su višestruko povećani turistički kapaciteti i značajno je povećana turistička ponuda, a rezultat toga je povećanje broja turista. U vrijeme kada je Kolan bio Mjesni odbor unutar Grada Paga, na području Kolana prosječno je dnevno boravilo između 800 i 1. 000 turista. Općina Kolan se izdvojila od Grada Paga 2003. godine i od tada se stalno povećava broj turista. Zbog povećanja broja turista i Turistička zajednica radi drugačije nego nekada.
-Posao u Turističkoj zajednici je dobro organiziran, radi se u smjenama i turisti mogu dobiti sve informacije koje im trebaju. Turistička zajednica sudjeluje kao organizator ili suorganizator u raznim programima koji se održavaju na području Općine Kolan, rekao je Ivo Butković.
Josip Zubović, načelnik Općine Kolan navodi kako su se stanovnici Kolana i Mandri turizmom počeli baviti prije tridesetak godina.
-Stanovnici Općine Kolan su turizam prepoznali kako dodatni izvor prihoda koji je, uz poljoprivredu, ribarstvo, stočarstvo i sve drugo, poboljšao kvalitetu života i standard na ovim našim prostorima. No, turizam postaje sve važnija gospodarska grana, a za povećanje broja turista i za produženje turističke sezone potrebi su hotelski kapaciteti. U prostorno planskim dokumentima smo predvidjeli izgradnju hotela visoke kategorije. Smatramo da bi gradnjom doma za umirovljenike poboljšali poziciju naših stanovnika u visokoj životnoj dobi te istovremeno dobili novu turističku ponudu, možda i tijekom cijele godine. Podržali bi i izgradnju hostela za mlade. Za razvoj turizma treba iskoristiti i Ornitološki rezervat Kolanjsko blato, jer ima turista koji uživaju u  nedirnutoj prirodi i promatranju ptica, rekao je Josip Zubović.
Od 2003. godine, od kada se Općina Kolan odvojila od Grada Paga, do ove godine, broj turista se povećao za oko 400 posto, a takav uspjeh nije postigla niti jedna jedinica lokalne samouprave na otoku.Tekst i fotografija: Josip Portada

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika