Ponedjeljak, Rujan 21, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

VREMENSKE PRILIKE I NEPRILIKE: MOGLA BI SE DOGODITI NAJTEŽA SUŠA U ZABILJEŽENOJ POVIJESTI PAGA

AddThis Social Bookmark Button

Na Pagu u srpnju prosječno padne oko 80, međutim ove godine palo je tek nekoliko litara kiše po metru četvornom. Prosječna dnevna temperatura zraka u srpnju je od 26 do 30 stupnjeva, no ove godine temperatura zraka u srpnju je iznosila od 32 do 36 stupnjeva. Uz to, danima je puhala bura. Posljedica svega toga je velika suša koja bi mogla biti najteža u poznatoj prošlosti Paga.

Štete od suše bit će velike, posebice u poljoprivredi. Na primjer, u Pagu je gotovo nemoguće kupiti domaću blitvu, a u prodaji je sve manje domaće salate, pomidora i paprika. Posljedice suše su posvuda vidljive. Trava na livadama i na pašnjacima je osušena i mrvi se kao da je jesen. Na jesen podsjećaju i krošnje murvi, smokava i šljiva s kojih pada lišče kao da je listopad.
-Ovakva suša se ne pamti. Posljednjih godina je bilo dosta suše, ali ove godine je najgore. Na pašnjacima nema trave. Uzeo sam u zakup nekoliko livada kako bih mogao kositi travu za dohranjivanje ovaca, ali na livadama nema trave i nemam što kositi. Smatram kako je bolje ovce dohranjivati travom koja raste na otoku nego onom koja se donosi iz drugih krajeva, ali na otoku neće biti dovoljno trave i morat će se nabavljati negdje drugdje, rekao je ovčar Ante Donadić.
Ovčari napajaju ovce s vodom koju uzimaju iz vodovoda što im povećava troškove održavanja stada.

Prema višegodišnjem prosjeku, od ožujka do kolovoza na Pagu je trebalo pasti oko 300, a palo je tek desetak litara kiše po metru četvornom. Poljoprivrednici kažu kako je kiša koja je pala prodrla samo dva do tri centimetra u tlo, a je nedovoljno jer se tlo brzo osušilo. Vinogradari procjenjuju kako bi ovogodišnji urod grožđa mogao biti za 50 posto slabiji od prošlogodišnjeg, a poljoprivrednici kažu kako im je uništeno oko 70 posto kultura. Kolovoz je počeo s burom i visokim temperaturama zraka. Nastavi li se tako još petnaestak dana, suša će uništiti gotovo sve poljoprivredne kulture, ali i drugo bilje i Pag će na kraju ljeta izgledati kao na kraju jeseni.

 

 

 

 

 

 

 


Tekst i fotografije: Josip Portada

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika