Četvrtak, Rujan 24, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

PAŠKO KULTURNO LJETO 2012: U VELIKOJ DVORANI KNEŽEVOG DVORA POSTAVLJENA JE IZLOŽBA MARIJE I ĐURE TKALČECA

AddThis Social Bookmark Button

U organizaciji Centra za kulturu i informacije Pag, a u sklopu Paškog kulturnog ljeta 2012. u velikoj dvorani Kneževog dvora u Pagu postavljena je izložba čipkarice Mirjane Tkalčec i njenog supruga Đure Tkalčeca, umirovljenog arhitekta. Na izložbi su postavljene čipke i predmeti napravljeni od paške čipke koje je izradila Mirjana Tkalčec i nacrti čipke koje je izradi Đuro Tkalčec. Uz izložene predmete postavljen je citat Miroslava Antića: „Tradicija je dobra stvar, ali ne kad se od nje živi, već kad se stvara.“
-Ta izjava je bila poticaj da razvijamo pašku čipku vraćajući se na njen početak kada je bila prozračna, gotovo filigranska čipka. Drugo što želimo je raditi ne samo čipku za stol ili zid već aplikativne dijelove od čipke koji bi bili dio upotrebnih predmeta, te da se na taj način zainteresiraju i kreatori visoke mode koji bi našu čipku mogli ugraditi u kreacije visoke mode, rekla je Mirjana Tkalčec.
Đuro Tkalčec je projektirao mostove i luke, a u mirovini se počeo baviti nacrtima paške čipke. Počeo je crtati kada ga je punica Marica Maržić-Jelvika zamolila da joj napravi crtež za čipku koji je bio oštećen. Nakon toga je počeo raditi nacrte paške čipke, a na izložbi su postavljeni nacrti aplikativnih dijelova za haljine, košulje, sakoe, dječje papučice, sandale i druge upotrebne predmete.
-Projektirao sam objekte, a sada projektiram čipku. Prvo sam crtao neke stare čipke, Budakove i slično za koje su postojale fotografije, ali ne i nacrti. Nastavio sam kombinirati staro i novo. Sada idem prema nečem novom, eksperimentiram s novim oblicima, ali s elementima paške čipke, rekao je Đuro Tkalčec.
Pri izradi nacrta paške čipke Đuro Tkalčec se koristi suvremenom tehnologijom.
-Radim u kompjuterskom programu autocad. Krenuo sam u realizaciju nečeg nosivog, jakne, bluze i tu je bilo najvažnije napraviti poveznice između dijelova čipke, jer je kroj puno toga diktirao. Morali smo izmišljati ispune između klasičnih dijelova čipke. Želim da paška čipka koju radim bude prozračna, oslobođena stege kruga i kvadrata. Pašku čipku se mora osjetiti. Sljedeća izložba će biti nešto potpuno novo s elementima paške čipke, bez stege kruga i kvadrata, rekao je Đuro Tkalčec.
Izložba je postavljena u sklopu Paškog kulturnog ljeta kojeg organizira Centar za kulturu i informacije Pag.

 


Tekst i foto: Josip Portada

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika