Subota, Rujan 19, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

JOSIP ZUBOVIĆ: TRAŽIMO ODREĐIVANJE GRANICA, A STANOVNICI SAMI ODLUČUJU KOME ĆE PRIPADATI

AddThis Social Bookmark Button

Raspravu o granicama između Grada Paga i Općine Kolan koja se vodila na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Paga komentirao je načelnik Općine Kolan Josip Zubović Pipe.

 

Mi želimo pravno riješiti problem granica između naše općine i Grada Paga i u tome nema nikakve politike, niti je potrebno prozivati državnog tajnika ili bilo koga drugog,“ rekao je Zubović.

Na sjednici Gradskog vijeća Paga rečeno kako netko pokušava pogodovati Općini Kolan, a državni tajnik u Ministarstvu uprave Edmond Miletić je prozvan jer se, kako je rečeno, ne bavi poslom kojim bi se trebao baviti nego otvara temu koja je pravno završena. Rečeno je kako o granicama ne treba raspravljati jer je granice odredio Sabor, nakon što se 2002. godine Općina Kolan odvojila od Grada Paga. Prema odluci Sabora, granica između Grada Paga i Općine Kolan je granica rubnih naselja. No, u Općini Kolan smatraju kako granice rubnih naselja nikada nisu utvrđene.

Granice rubnih naselja nisu utvrđene, o tome ne postoji odluka i zbog toga tražimo da se primjeni drugi kriterij koji određuje zakon, a to je da granica između dvije jedinice lokalne samouprave bude granica katastra,“ kaže Zubović.

Problem je u tome što bi, ukoliko se kao granice između dvije jedinice lokalne samouprave prihvate granice katastra Pag izgubio Sv. Marko, Sv. Mariju, a najveći je problem što bi izgubio Šimune u kojima Grad Paga ostvaruje oko 70 % turističkih noćenja. U mjestu Šimuni se nalazi kamp „Šimuni“, jedan od najvećih kampova na Jadranu i jedina ACI marina na otoku. Zbog toga je zahtjev Općine Kolan u Pagu dočekan s ogorčenjem. No, u Općini Kolan navode kako ne traže rubna naselja, već konačno definiranje granica.

Stanovnici svakog naselja imaju pravo sami odrediti hoće li pripadati Gradu Pagu ili Općini Kolan i to ne ovisi o promjenama granica, ali granica između Grada Paga i Općine Kolan se mora utvrditi,“ kaže Zubović.

Grad Pag ne želi promjenu granica, a na sjednici Gradskog vijeća je rečeno kako će se poduzeti sve pravne radnje kako bi Ministarstvo uprave odbacilo zahtjev Općine Kolan.

PagPress

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika