Ponedjeljak, Rujan 21, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

NA TRGU PETRA KREŠIMIRA IV. ODRŽAN JE PRVI OBNOVLJENI PAŠKI SREDNJOVJEKOVNI SAJAM

AddThis Social Bookmark Button

Oko tri tisuće turista, Paškinja i Pažana posjetilo je prvi obnovljeni Paški srednjovjekovni sajam koji se, u sklopu Paškog kulturnog ljeta, dva dana održavao na Trgu Petra Krešimira IV. u Pagu. Na sajmu su sudjelovali grupa „Paška alka“, „Dubovački streličari“, grupa „Aureus Unikornis“, Plesna udruga „Kissa“, čipkarice, pjevači paških pučkih napjeva i obrtnici iz raznih krajeva Hrvatske.

 

Na sajmu su sudjelovali obrtnici koji izrađuju ukrase i upotrebne predmete po nacrtima iz  Srednjeg vijeka ili koji pripremaju srednjovjekovna jela.
-Paški srednjovjekovni sajam je zamišljen kao okupljanje raznih obrtnika koji njeguju tradiciju Srednjeg vijeka i zabavljača koji izvode razne srednjovjekovne programe. No, temelj programa je prikaz odjeće kakva se u Srednjem vijeku nosila u Pagu te prikaz starih običaja i starih igara. Glavnu ulogu u programu imaju članovi grupe „Paška alka“, a u program su uključene čipkarice, jer se paška čipka počela izrađivati u Srednjem vijeku te pjevači pučkih napjeva. Bilo je veliko zadovoljstvo promatrati turiste, ali i domaće ljude kako s velikom pažnjom prate događaje na prvom obnovljenom Paškom srednjovjekovnom sajmu, rekla je Ivana Portada, voditeljica programa u Centru za kulturu i informacije Pag.

Posjetitelji sajma mogli su kupiti replike raznog oružja i srednjovjekovnih isprava, predmete od kože izrađene na temu Srednjega vijeka, kožnu obuću, nakit i ukrase koje je izrađivao kovač. Uz to, nudila se i razna hrana, posude od tijesta ispunjene prženom ribom, fritule, srednjovjekovne pogače, sušeno meso, kuhani grah s kobasicama i razne slastice.

Na sajmu je bio postavljen i turski šator u kojem se mogla dobiti turska kava. Za djecu je velika atrakcija bio srednjovjekovni vrtuljak napravljen od drva koji se pokreće nogama, slično kao i bicikl.  Članovi grupe „Aureus unikornis“ posjetiteljima su prikazali borbu s mačevima prema povijesnim zapisima majstora mačevanja iz 14., 15. i 16. stoljeća te igru s vatrom. „Dubovački streličari“ su posjetitelje sajma učili gađanje lukom i strijelom, a organizirali su i turnir u streličarstvu. Plesna grupa „Kissa“ je izvela renesansni ples. Paški srednjovjekovni sajam dio je projekta „Pag-srednjovjekovni grad“ kojeg vodi Centar za kulturu i informacije Pag. Članovi grupe „Paška alka“ su se mjesecima pripremali za nastup na Paškom srednjovjekovnom sajmu.
-Članovi grupe „Paška alka“ su djevojke i mladići iz Paga i oni su ponijeli  veliki teret ovog programa. Na ovom sajmu su stekli iskustvo promatrajući grupe koje godinama nastupaju na sličnim sajmovima u Hrvatskoj i inozemstvu i počeli su osmišljavati nove programe. Svi oni to rade iz ljubavi prema Pagu i tradiciji Paga, a njihova zainteresiranost je posebna vrijednost projekta, rekla je Ivana Portada.
Sajam je održan na Trgu Petra Krešimira IV., u autentičnom ambijentu u kakvom se održavao i u Srednjem vijeku.
-Pag ima sačuvanu srednjovjekovnu jezgru s velikim brojem spomenika kulture i to je veliko bogatstvo našeg grada. Turisti razgledavaju spomenike kulture, ali želimo im ponuditi više i pokazati im kako se nekada živjelo u Pagu. Projekt „Pag-srednjovjekovni grad“ je i pokrenut kako bi se obnovile odore i običaji iz Srednjeg vijeka. Trebalo je uložiti puno vremena i napora za izradu odjeće i nabavu opreme te za okupljanje djevojaka i mladića koji će sudjelovati u programima. Sve je to napravljeno s velikim uspjehom, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.
Na Paškom srednjovjekovnom sajmu članovi grupe „Paška alka“ su uz zvonik Zborne crkve Marijinog Uznesenja u velikom kotlu pripremili grah s kobasicama. Igrali su tombolu, kartali su, popravljali su posude za vino, pjevali su i odazivali se pozivima turista koji su ih željeli fotografirati.  Projekt „Pag-srednjovjekovni grad“ se počeo ostvarivati izradom odora kakve su se u Srednjem vijeku nosile u Pagu, nabavom opreme, prikazom Paške srednjovjekovne tržnice i Paškim srednjovjekovnim sajmom, a nastavit će se obnovom starih igara, okupljanjem grupe za izvođenje renesansne glazbe i renesansnog plesa te obnovom Paške alke koja se u Pagu igrala stoljećima.


 

 

 

 

 

 

Tekst i fotografije: Josip Portada


VIDEO

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika