Ponedjeljak, Rujan 21, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

U NEDJELJU NAVEČER NA PAGU JE ZAPUHALA BURA OLUJNE, A NA UDARE I ORKANSKE JAČINE

AddThis Social Bookmark Button

U nedjelju navečer na Pagu je zapuhala bura olujne, a povremeno i orkanske jačine. Zbog jake bure Paški most je bio otvoren samo za osobna vozila, a u prekidu je bila trajektna veza Prizna-Žigljen i katamaranska veza Novalja-Rijeka. Bura je kod Paškog mosta puhala jačinom od oko 180 km/sat. Zbog jakih bočnih udara vjetra bio je otežan promet vozila na večini otočnih prometnica.

Promet je bio posebice otežan na dijelu državne ceste D-106 ceste od Paškog mosta do Miškovića te na cesti Pag-Novalja. Bura je prouzročila brojne štete. S plaža je nosila suncobrane, madrace, ručnike i ležaljke, a nosila je stvari i s balkona i prozora obiteljskih kuća. Mnogi kamperi su potražili noćenje u sobama i apartmanima. Zbog jake bure u nedjelju navečer ulice u Pagu su opustjele ranije nego inače. Na cijelom otoku su radili ugostiteljski objekti i klubovi, međutim sa znatno manjim brojem posjetitelja nego prethodnih dana. Bura je neugodno iznenadila turiste, ali i domaće. Posljednjih godina ljetna bura srednje do olujne jačine nije rijetkost. No, rijetkost je ljetna bura orkanske jačine. Prema podacima Državnog  hidrometeorološkog zavoda u nedjelju navečer je na sjevernom i srednjem Jadranu puhala bura s olujnim, a podno Velebita i u unutrašnjosti sjeverne Dalmacije i orkanskim udarima. U ponedjeljak poslijepodne počet će polako slabiti. Prema podacima HAK-a u ponedjeljak u 4:00 sata zbog bure su za sva vozila zatvoreni:
- dionica autoceste A1 između čvorova Gornja Ploča i Posedarje. Obilazak je državnim cestama: Gornja Ploča-Lovinac-Gračac-Obrovac-Karin (D522, D50 i D27), i obrnuto, Paški most, Krčki most, državna cesta D54 Maslenica-Zaton Obrovački i dionica Riječke obilaznice: Orehovica-Škurinje. Obilazak je kroz grad Rijeku.
Samo za osobna vozila otvoreni su dionica Jadranske magistrale između Senja i Svete Marije Magdalene (D8) i dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica (obilazak za ostala vozila je starom cestom kroz Gorski kotar-D3).
Na Jadranskoj magistrali (D8) između Bakra i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).
Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni, te skliski u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji, te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.
Vozače se upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika