Subota, Rujan 26, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

IZMEĐU GRADA PAGA I HRVATSKIH VODA POTPISAN JE UGOVOR O IZGRADNJI BUŠOTINA I VODOSPREME VRČIĆI

AddThis Social Bookmark Button

Za nekoliko dana počet će izgradnja bušotina i vodospreme Vrčići što će biti najveći projekt u vodovodnoj infrastrukturi Paga u posljednje dvadeset tri godine, odnosno od kada je Pag, preko podmorskih cijevi, počeo dobivati vodu s kopna. Naime, između Hrvatskih voda i Grada Paga potpisan je ugovor u vrijednosti od 4. 170. 000 kuna za izgradnju četiri bušotine i vodospreme.

Vodsprema Vrčići imat će zapremninu od 1000 kubičnih metara. Hrvatske vode će projekt financirati sa 90, a Grad Pag sa 10 posto. Prema ugovoru radovi će se završiti do 31. prosinca ove godine. Izgradnjom bušotina i vodospreme mjesta Dinjiška, Vlašići, Miškovići i Smokvica će, nakon pedeset godina, dobiti kvalitetnu vodu za piće. Ta mjesta se opskrbljuju vodom iz vodocrpilišta Velo blato koja nije dovoljno kvalitetna.  
-U više navrata smo pokušali dovesti kvalitetniju vodu do mjesta Dinjiška, Vlašići, Miškovići i Smokvica koji vodu dobivaju iz vodocrpilišta Velo blato. Na Velom blatu smo radili i bušotine, ali nije pronađena kvalitetna voda. Ispitivanja su se nastavila na predjelu Vrčići gdje je pronađena voda iznimne kakvoće i tada se pristupilo izradi projekte dokumentacije za vodospremu, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.
Grad Pag je uložio 280. 000 kuna u projektnu dokumentaciju, a prije tri mjeseca su počeli pripremni radovi. Sređeni  su imovinsko pravni odnosi na zemljištu na kojem će se graditi bušotine i probijeni su putovi.
Veći dio otoka Paga se pola stoljeća opskrbljivao vodom iz Velog blata. Nakon izgradnje bušotina i vodocrpilišta u Vrčićima, vodocrpilište Velo blato će izgubiti značenje koje je imalo, ali će se ipak koristiti.
-Vodocrpilište Velo blato ima izgrađenu infrastrukture prema mjestima Dinjiška, Vlašići, Miškovići i Smokvica i to želimo iskoristiti. Poljoprivrednici će na poljima moći dobiti priključiti na vodovodni sustav Velog blata i tu će vodu koristiti za zalijevanje poljoprivrednih površina, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Poljoprivrednici će priključak na vodovodni sustav Velo blato plaćati po povlaštenoj cijeni od 2. 200 kuna, a priključak će moći platiti u deset mjesečnih obroka. Za poljoprivrednike će i cijena vode biti povlaštena i kubični metar će plaćati četiri kune. Nakon izgradnje bušotina i vodosprema u Vrčićima počet će radovi na spajanju vodovodnog sustava Grada Paga s vodovodnim sustavom Zrmanja.  
-Pri kraju je izrada projektne  dokumentacije za vodospremu kod Ražanca i do kraja godine bi trebali dobiti građevinsku dozvolu. U iduće tri godine kod Ražanca će se napraviti spoj na Zrmanju i tako će se dugoročno osigurati opskrba Paga pitkom vodom, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
U projektnu dokumentaciju za vodospremu kod Ražanca i spoj s vodovodnim sustavom Zrmanja uloženo je 400.000 kuna. Otok Pag je 1989. godine podmorskim cijevima spojen na vodovodni sustav „Vodovod Hrvatsko primorje-Južni ogranak“. Iz tog sustava Grad Pag dobiva oko 240 litara vode u sekundi što je za sada dovoljno. Međutim, razvojem gospodarstva, a posebno turizma, potrebe za vodom će se povećati i zbog toga se ulaže u izgradnju vodovodne infrastrukture u Vrčićima te u izgradnju vodovodnog sustava koji će Grad Pag spojiti sa Zrmanjom.

 

 

Josip Portada

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika