Nedjelja, Rujan 20, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

DOGAĐAJI: U PRIZEMLJU ZGRADE NA TRGU PETRA KREŠIMIRA IV. OTVORENA JE ETNO GALERIJA

AddThis Social Bookmark Button

U organizaciji KUD-a „Družina“ iz Paga na Trgu Petra Krešimira IV. je, uz prigodnu svečanost, otvorena Etno galerija u kojoj su izloženi primjerci narodne nošnje grada Paga, razna ženska, muška i dječja odjeća kakva se u Pagu nosila od 18. do sredine 20. stoljeća, fotografije prvih članova KUD-a „Družina“, fotografije s raznih nastupa članova KUD-a „Družina“ i razni upotrebni predmeti.

Uz to, uređen je prostor u kojem je prikazano kako su nekada bile uređene obiteljske kuće u Pagu. Etno galeriju su otvorili Ante Kurilić Viola i Marija Paro Vidolin, najstariji članovi KUD-a „Družina“. Sanja Maržić, predsjednica KUD-a „Družina“ je rekla kako se 2010. godine, na temelju slikovnih prikaza, počelo s izradom stare paške odjeće. Projekt je ostvaren uz potporu Ministarstva kulture, Zadarske županije i Grada Paga. KUD „Družina“ je 2011. godine kupio narodnu nošnju grada Paga staru preko 150 godina.
-Ove godine nam je Ivo Usmiani ustupio prostor na Trgu Petra Krešimira IV. u kojem smo uredili Etno galeriju. Ovo otvorenje je početak projekta. Želja nam je da nam građani pruže podršku i doniraju stare predmete koji će postati dio starinske paške kuće, rekla je Sanja Maržić.
Ivo Usmiani, poduzetnik iz Rijeke, porijeklom Pažanin, kupio je prizemlje zgrade u kojoj se nalazi stan njegove obitelji i taj je prostor ustupio KUD-u „Družina“ za uređenje Etno galerije. Otac Iva Usmiania, Zvonko Usmiani bio je jedan od utemeljitelja KUD-a „Družina“, a šezdesetih godina prošlog stoljeća obnovio je stare paške plesove, tanac po paški i tanac po starinski. U ime obitelji Usmiani na svečanosti je bila nazočna Nives Šušnjara, sestra Ive Usmiania.
-Jako mi je drago što je uređena Etno galerija, to je velik doprinos gradu Pagu i sadržaj koji je primjeren glavnom trgu, rekla je Nives Šušnjara.

Etno galeriju blagoslovio je mr. don Dario Tičić, tajnik u Uredu nadbiskupa zadarskog mons. dr.  Želimira Puljića. U programu svečanog otvorenja Etno galerije sudjelovali članovi KUD-a „Družina“ koji su izveli paški tanac i učenice srednje škole koje su prikazale donje rublje kakvo su nekada nosile žene u Pagu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst i fotografije: Josip Portada

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika