Srijeda, Rujan 23, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

Ende Oder Wende: Godina opasnog življenja

AddThis Social Bookmark Button

Mnogi obrtnici rade fiktivno, odnosno imaju otvorene obrte, ali ne rade i čekaju proljeće i ljeto. Najteže stanje je u građevinarstvu i ugostiteljstvu. Prvi puta nakon više od četrdeset godina u Pagu nije otvoreno niti jedno veće gradilište, a građevinari su imali posla samo na adaptaciji nekoliko kuća. Investitori masovno odlaze iz Paga jer ne mogu dobiti građevinsku dozvolu.

Godina koja je na izmaku za paške obrtnike jedna je od najtežih u posljednjih dvadeset godina, a procjenjuje se kako bi mnogi obrtnici, ne promijenili li se nešto na bolje, iduće godine mogli odustati od posla i potražiti sigurno zaposlenje, dok neki planiraju odlazak. Mnogi ugostitelji i trgovci navode kako su ove godine, u odnosu na prošlu ostvarili samo 30 posto prometa, a davanja, porezna i ostala, su ostala jednaka ili su se povećala tako da se mnogi nalaze u nezavidnoj položaju. „Čekamo ljeto, ali ako još jedna sezona bude loša, trebat le razmišljati o nekim promjenama,“ kažu obrtnici. Prema službenim podacima ove je godine u Pagu zatvoreno samo desetak obrta, međutim, stanje je puno gore što potvrđuje i Andreja Bukša, predsjednik Udruženja obrtnika Grada Paga koji navodi kako službeni podaci ne prikazuju pravo stanje stvari. Mnogi obrtnici rade fiktivno, odnosno imaju otvorene obrte, ali ne rade i čekaju proljeće i ljeto. Najteže stanje je u građevinarstvu i ugostiteljstvu. Prvi puta nakon više od četrdeset godina u Pagu nije otvoreno niti jedno veće gradilište, a građevinari su imali posla samo na adaptaciji nekoliko kuća. Investitori masovno odlaze iz Paga jer ne mogu dobiti građevinsku dozvolu. Zbog toga je posve nestalo tržište nekretnina i od sedamnaest agencija koliko ih je koncem prošle godine radilo u Pagu ostala je samo jedna. Broj od dvije stotine objekata koliko ih se godišnje gradilo u Pagu danas je za građevinare znanstvena fantastika. Gdje nema gradnje nema ni radnika, a Andreja Bukša smatra kako se to odrazilo na rad ugostitelja.

„U Pagu se nekada dosta gradilo i bilo je radnika koji su imali organiziranu marendu ili ručak u nekom od restorana, a nakon posla su odlazili u kafiće tako da je i preko zime bilo prometa, ne onako kako u proljeće ili na ljeto, ali su od toga ugostitelji ipak mogli plaćati osnovne obaveze i nešto zaraditi. Međutim, u Pagu je sve stalo, nema gradnje, a zbog toga nema ni radnika i to se jako osjeti u ugostiteljstvu jer je promet vrlo slab i većina ugostitelja jedva preživljava,“ kaže Andreja Bukša.

Težak položaj obrtnika mogao bi se odraziti i na stanje u cijelom Pagu jer obrtnici zapošljavaju najveći broj radnika.

„U Pagu ima oko dvije stotine osamdeset obrtnika i većina zapošljava jednog, dva ili više radnika i nije teško izračunati kako je ukupan broj radnika zaposlen u obrtništvu dakle veći od broja radnika zaposlenih u velikim tvrtkama,“ kaže Bukša.

Obrtnici svakog mjeseca moraju osigurati plaću za radnike, ali i dovoljno novaca za plaćanje svih obaveza za sebe, posebno za mirovinsko i socijalno koje mnogi plaćaju i za članove obitelji. Među obrtnicima je malo optimizma i mnogi smatraju kako se iduće godine ništa neće ozbiljnije promijeniti. Jedan poznati paški ugostitelj kaže kako se teška situacija neće moći dugo izdržati.

„Obrtnik sam više od trideset godina, a ove godine sam prvi puta morao iskoristiti dio od nevelike ušteđevine za pokrivanje troškova rada. Uvijek ne bilo barem nešto prometa i snalazili smo se, ali sada mnogi izvlače posljednji novac iz crnih fondova, a neki nemaju ni to, a na taj se način ne može još dugo raditi,“ kaže paški obrtnik koji je želio ostati anoniman.

Njegove riječi najbolje opisuju ono što se događa u obrtništvu u Pagu. Obrtnici su pritisnuti golemim davanjima i slabim prometom i mnogi ne vide drugi izlaz osim zatvaranja obrta, što su do sada uporno izbjegavali nadajući se promjenama na bolje.

J.P./Pr. ZL

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika