Četvrtak, Prosinac 03, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

Kolumna

JOSIP PORTADA: "PROŠLOST PAGA U SLIKAMA I ZAPISIMA"

AddThis Social Bookmark Button

U sklopu proslave 340. obljetnice smrti o. Bartula Kašića, (16. -23. travnja 1991. godine), kao ravnatelj Centra za kulturu postavio sam u Gradskoj vijećnici izložbu „Povijest grada Paga" sa 124 stare fotografije i 32 crteža što je bila prva izložba takve vrste u Pagu. Zanimanje publike bilo je neočekivano veliko, a uspjeh iznenađujući. Do 23. travnja 1991. godine do kada je izložba bila otvorena, kroz Gradsku vijećnicu prošlo je preko l 500 posjetitelja od kojih se njih 564 upisalo u knjigu dojmova.

Opširnije: JOSIP PORTADA: "PROŠLOST PAGA U SLIKAMA I ZAPISIMA"

 

JOSIP PORTADA: SAN O USKRŠNJEM OTOČJU

AddThis Social Bookmark Button

-Rojak, zamisli si se? I bled si. Ca su ti puži pojli salatu?

-Ma je.

-Nego ca je?

-Sanja san.

-Sanja si?

-E.

-Ca si sanja?

-Ružno san sanja.

 

Opširnije: JOSIP PORTADA: SAN O USKRŠNJEM OTOČJU

 

JOSIP PORTADA: "CVIJET KAMENA-PRIČA O PAŠKOJ ČIPKI"

AddThis Social Bookmark Button

Knjiga sadržava dvadeset poglavlja: „Legenda o paškoj čipki", „O gradu Pagu", „Paška čipka je jedinstvena rukotvorina", „Događaji važni za nastanak paške čipke", „Čipkarstvo u Benediktinskom samostanu Sv. Margarite", „Čipkarske škole u Pagu", „Nacrti paške čipke", „Zlatne ruke paških čipkarica", „Vrste i oblici paške čipke",

Opširnije: JOSIP PORTADA: "CVIJET KAMENA-PRIČA O PAŠKOJ ČIPKI"

 

PAG-GRAD ČIPKE, SOLI, SIRA I DREVNE KULTURE

AddThis Social Bookmark Button

Kad se u ljetno doba spomene Pag, najčešće se pomisli na Novalju i Zrće, koji se nalaze na sjevernom dijelu otoka. No, grad Pag je nešto posve drugo, mjesto drevne kulture i mirnijeg turizma, mjesto koje vas iznenađuje i oduševljava gotovo na svakom koraku.

Opširnije: PAG-GRAD ČIPKE, SOLI, SIRA I DREVNE KULTURE

 

U SOLANI NIN JE ODRŽAN FESTIVAL SOLI

AddThis Social Bookmark Button

U solani Nin ove su godine prikupili više od 3500 tona soli, od čega više  od 15 tona cvijeta soli -  ninske morske soli premium kvalitete. To je visokokvalitetna i ekološki  čista morska sol. Ovogodišnja je berba zbog kišnog  lipnja započela nešto kasnije i trajala je od srpnja do sredine rujna, ali je unatoč tomu u okvirima prosjeka. U solani su ove godine imali i velik broj turističkih  posjeta.

Opširnije: U SOLANI NIN JE ODRŽAN FESTIVAL SOLI

 

NINSKA SOLANA POSTOJALA JE JOŠ U ANTICI

AddThis Social Bookmark Button

Prošlog je tjedna Prirodoslovni odjel Narodnog muzeja Zadar priredio zanimljivu izložbu naslovljenu "Solana Nin - život sa zrnom  soli". Izložba je postavljena u  izložbenom prostoru  Kneževe palače, popularno  zvanim "krletkama", a njezina je autorica dr. sc.  Snježana Vujčić-Karlo, voditeljica Prirodoslovnog odjela.

Opširnije: NINSKA SOLANA POSTOJALA JE JOŠ U ANTICI

 

Stranica 1 od 5

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika